Всичко най-важно за алайнерите: процес на лечение, често задавани въпроси и полезни съвети

Vsichko nay-vajno za alaynerite | Amaya Dental Clinic
Целта на всяко лечение е да се постигне както красива усмивка, така и да се подобри дъвкателната функция. Корекцията на зъбите е необходима не само за подобряване на естетиката, но и, в някои случай, като превенция на пародонтални проблеми и загуба на зъби. Нашите услуги, свързани с ортодонтското лечение, целят да диагностицират и излекуват зъбно-челюстните отклонения, сред които неправилно подредени зъби и непропорционално съотношение на зъбните дъги и челюсти. Различните решения могат да се прилагат във всички възрасти, стремейки се да повишат качеството на живот на пациента. А едно от тях са именно алайнерите от Invisaling.

Какво са алайнерите?

Алайнерите са иновативна алтернатива на традиционните брекети. Марката Invisaling предлага възможността за изправяне на зъбите чрез дискретни невидими шини. Пациентите се наслаждават на повече свобода носейки безцветните шини и могат да се усмихват уверено, без някой да забележи че ги носят в устата си.

 

При започване на ново лечение, пациентът трябва задължително да се запознае и с правилния начин за носене и грижа на алайнерите.

Alayneri | Amaya Dental Clinic

Какво да очаквате от ортодонтско лечение с Invisalign®?

Консултация

Нашият екип ще изготви анализ на вашата усмивка, цялостното ви орално здраве и последващ план на лечение.

Моделиране

След това ще създадем 3D модел на вашето съзъбие във видео формат. Използва се 3D компютърна технология, която заснема първоначалното състояние на зъбите и виртуално се изготвя план за преместване на всеки от тях. По този план, се създават серия от алайнери, които са персонализирани изцяло за вас и вашата желана усмивка.

Лечение

За най-добри резултати, лечението изисква носенето на алайнери между 17 и 22 часа на денонощие.

Наблюдение

Посещението на денталния кабинет е на всеки 6-8 седмици. В AMAYA Dental Clinic сме помислили и за пациентите, които живеят в чужбина или често пътуват – при тях прегледа може да се осъществи и онлайн.

Кои са често задаваните въпроси и мнения за алайнерите?

Изправят ли наистина зъбите алайнерите?

Шините движат зъбите чрез прилагане на малки сили върху тях през определен период. В хода на лечението, с всеки следващ алайнер, зъбите се преместват в желаната позиция. Целта, е пациентът за получи своята желана усмивка до края на лечението си.

 

Промяната се забелязва още с носенето на първите шини. При рутинните проверки които са на всеки 6-8 седмици, ортодонтът следи прогреса и прави корекции, ако са необходими.

 

Как се носят алайнерите?

Алайнерите се изработват специално за пациента след снемане на отпечатък или сканиране на челюстите на пациента. Те пасват на зъбите и ги обхващат изцяло от всички страни. С лек натиск се поставят и остават на мястото си докато не бъдат свалени.

 

Колко дълго продължава лечението?

Продължителността на лечението е различна за всеки пациент и зависи от неговите нужди и сложността на лечението. Корекцията на по-сложни зъбно-челюстни проблеми отнема повече време, но в повечето случаи, леките случаи се лекуват за околко 6 месеца, средно сложните за 6-12 месеца и най-сложните – 12-24 месеца.

 

Колко дълго през деня трябва да се носят шините?

Алайнерите се носят 22 часа в денонощието. Свалят се само по време на хранене и когато трябва да се почистят или измият зъбите.

 

Неносенето на алайнерите през препоръчителните 22 часа, може да доведе до липса на прогрес и удължаване на периода на лечение.

Pregled alayneri | Amaya Dental Clinic

Може ли да се спи с алайнерите?

Да, може да се спи с шините по време на лечението. Спането с шините е най-доброто време за носенето им. Ако спим средно по 8 часа в денонощието, голяма голяма част от времето за носене преминава в сън. Освен това, те пасват точно по зъбите, което означава, че може спокойно да се спи с тях, без притеснения, че може да изпаднат по време на сън.

 

Болят ли зъбите по време на лечението с алайнери?

Може да се изпита известен дискомфорт при стартиране на лечението. Това е така защото целта на алайнерите е да бута зъбите в изправена позиция. Това преместване може да доведе до временно повишаване на чувствителността на венците и зъбите, докато те се адаптират. С времето този дискомфорт отшумява и зъбите се адаптират.

 

Отивайки на следващата шина е възможно отново да има лека чувствителност в зъбите и венците, която обаче ще преминава много по-бързо и с напредване на лечението, съвсем ще изчезе.

 

Колко често се почистват алайнерите?

Трябва да се измиват задължително два пъти дневно – сутрин след ставане и вечер преди лягане. По този начин алайнерите ще се поддържат чисти и свежи през целия приод на носене. Плаката и хранителните остатъци които се задържат по шините най-добре се почистват с мека четка и топла вода. Не е препоръчително алайнерите да се четкат с твърда четка с паста за зъби. Трябва да се избягва също така и да се потапят в гореща вода и оцветяващи разтвори.

Полезни съвети при лечението си с алайнери

Помнете къде оставяте шините си след свалянето им

Една от най-честите грешки, която се прави, е да се изгуби алайнер. Както вече знаете, носенето на шините 22 часа в денонощието е много важно за правилното преместване на зъбите. Неносейки алайнерите няколко дни, а дори и часове може да върне зъбите в начално положение. Един от най-добрите начини да знаете къде се намират вашите алайнери е да ги поставяте в специалната кутийка за алайнери всеки път, когато са извън устата. Така ще знаете, че те са винаги на сигурно място, където и да ги приберете.

Винаги носете със себе си следващия сет от шини когато пътувате и изчакайте да изхвърлите старите

Ако планирате ваканция или пътуване, трябва да носите със себе си следващия сет от алайнери със себе си. По този начин, ще сте подготвени за всякакви непредвидени обстоятелства, които може да се случат по време на вашето пътуване. Също така, трябва да се изчака преди да се изхвърлят старите шини, когато се премине на новите. Така винаги може да се върнете отново на тях, ако се загубят или повредят новите.

Винаги сваляйте своите алайнери по време на хранене

Още от първия ден с алайнери, трябва да се изгради навик шините да се свалят по време на хранене или пиене на течности, и да се изплакват с вода преди поставяне в устата.

 

Пиенето на вода е позволено, но всякакви други напитки като кафе, чай, сода, плодови сокове, могат да оцветят алайнерите. Храненето с алайнерите, не е препоръччително, защото по време на дъвченето може да се повреди или или счупи. Затова, винаги дръжте кутийката на алайерите близо до вас и запомнете, че трябва да свалите шините си преди хранене.

Изплаквайте алайнерите си с вода през деня

По този начин те ще останат свежи и чисти през деня.

 

Ако искате да подобрите усмивката си, направете първата крачка като запазите час за преглед. В AMAYA Dental Clinic предлагаме цялостни решения за да отговорим на вашите нужди, желания и очаквания. Дългогодишният опит на екипа ни и прецизната апаратура, с която работим, гарантират само най-добрите резултати.

Свързани статии

керамични фасети

Обновена усмивка – керамични фасети

Ако често прикривате усмивката си или пък сте спрели да се усмихвате, в наши дни за щастие има много начини, по които съвременната дентална медицина

Какво е бондинг и какви са неговите предимства

Иновативните методи са неразделна част от съвременното дентално лечение. Те решават едни от най-често срещаните предизвикателства пред денталните лекари, а именно времетраенето и страхът на