Какво е бондинг и какви са неговите предимства

Иновативните методи са неразделна част от съвременното дентално лечение. Те решават едни от най-често срещаните предизвикателства пред денталните лекари, а именно времетраенето и страхът на пациентите от самото лечение. Едно такова иновативно решение е т.нар. бондинг.

 

Бондинг на зъб е вид естетична процедура в денталната медицина, криейки в себе си голямото предизвикателство да постигнеш хармония между физиология и функция, естетика и личните желания на пациента. Бондинг е процедура, при която с помощта на фотополимеризиращ материал се коригират различни по естество несъвършенства в усмивката, като отчупвания, напуквания на предните зъби и други.

 

Бондинг на зъб може да се извърши в едно единствено посещение на денталната клиника, като процедурата е напълно безболезнена и щадяща за пациента. Нека видим и какви други предимства има бондингът, за да разберем и същността и значението му за денталната медицина.

Какво е бондинг на зъби?

Бондинг, както вече споменахме, е естетична дентална процедура, която обаче има множество приложения и възможности. Процедурата се прилага при леки нащърбвания, напуквания или по-мащабни отчупвания на предните зъби, при корекция на цвета на зъбите, за затваряне на разстояние между зъби и дори за удължаване на зъб, когато той е по-малък от останалите и не съответства на симетрията на усмивката.

 

Бондинг на зъб се извършва чрез нанасянето на фотополимерен материал, който е съобразен с естествения цвят на емайла. Така корекцията е максимално незабележима и в съответствие с натуралната визия и усмивка.

 

Едно от уникалните предимства на бондинга и причината, поради която се препоръчва дори при малки отчупвания, е че фотополимерният композитен бондинг е изключително здрав материал, който предотвратява по-нататъшното увреждане или отчупване на зъба.

Какво е бондинг

Как се прави бондинг?

Бондингът е безболезнена процедура, която не изисква упойка, освен ако денталният лекар не трябва да запълва и лекува кариеси или драстично да променя формата на зъба, преди самата процедура. Типично, бондинг се извършва в едно единствено посещения на денталната клиника и не отнема дълго време.

 

Първата стъпка е изборът на материал с подходящия цвят, който да съвпада максимално с този на останалите зъби. Това се извършва с помощта на специални таблици и дигитални инструменти.

 

След това започва подготовката на зъба за поставяне на композитния бондинг. Денталният лекар създава леко грапава повърхност на зъба и поставя специален слепващ агент. Така, грапавата повърхност и агентът ще осигурят максимално прилепване и здравина на бондинг материала.

 

Следващата стъпка е нанасянето на фотополимерния материал върху зъба и оформянето му според нуждите и желанията на пациента и така, че да пасне максимално на физиологията на усмивката. Именно тук откриваме и тънката линия на баланс между функционалност и физиология, която един добър дентален лекар винаги трябва да се стреми да постигне.

Какво е важно да знаем за процедурата?

Като всяка една дентална процедура, било то естетична или с лечебна цел, бондингът също има своите специфики, за които трябва да сме подготвени предварително.

Правилен избор

Едно от първите неща е да се доверите на преценката на вашия дентален лекар. Бондингът е иновативно, бързо и безболезнено решение, което има множество предимства. Това обаче не означава, че консултацията със специалист и неговото професионално мнение не са решаващият фактор. Бондинг на зъб се прави често при по-леки наранявания и отчувания на зъба или при запълване на разстояние. Когато обаче, зъбът е силно увреден и цялостното състояние на усмивката е проблемно, специалистът може да предложи други, по-ефективни и подходящи решения за специфичния случай.

Избелване

Избелване

Тъй като бондинг материалът се подбира в зависимост от настоящия цвят на зъбите е препоръчително да сте доволни от сегашния вид на усмивката си. Ако планирате избелване, добре е да го направите преди бондинг на зъбите. Избелването, след направата на бондинг, е доста непредвидимо и може да доведе то различие в цвета на зъбите и на материала поставен при корекцията, тъй като копозитният материал не се влияе от избелване.

 

Ако все пак решите да избелите зъбите си след като вече имате поставен бондинг, може да насрочите смяна или поставяне на много тънък и фин бондинг върху съществуващия, за корекция на цвета.

Грижа

Нищо не е толкова здраво колкото естествения емайл на зъбите. Това включва и бондинга. Следователно, важно е да спазвате някои правила за правилна грижа, ако искате корекцията да издържи дълго.

 

Едно от основните правила е да избягвате дъвченето на твърди бонбони или творенето със зъби на ледчета, например. Това по принцип не влияе добре на зъбите като цяло и е хубаво да се избягва, дори и без наличието на бондинг.

 

Прекалената консумация на кафе, черен чай, вино и тютюнопушенето водят до трайна промяна в цвета на зъбите и появата на петна. Това важи и за бондинга. Той се влия от негативните оцветяващи агенти и също като зъбите може да промени цвета си трайно.

 

Ако сте готови за новата си усмивка и искате да коригирате несъвършенствата с поставяне на бондинг, запазете час за консултация в AMAYA Dental Clinic. Нашите специалисти ще ви погнат в избора на подходящото лечение и корекция и ще ви подарят усмивката, за която винаги сте мечтали.

Свързани статии

керамични фасети

Обновена усмивка – керамични фасети

Ако често прикривате усмивката си или пък сте спрели да се усмихвате, в наши дни за щастие има много начини, по които съвременната дентална медицина