CEREC™ – установената иновация в зъбните възстановявания

Иновациите в света на технологиите вече са неизменна част и от медицината. Те предлагат по-прецизни, по-бързи, и по-надеждни решения от конвенционалните методики, във всяка една сфера, включително и денталната медицина.

 

В Amaya Dental Clinic вярваме, че именно тези новости са изключително важна градивна частица на усъвършенстването и прогреса при лечението и поддръжката на перфектната усмивка. Именно за това, днес на фокус е един от методите, които прилагаме при планиране и изграждане на зъбни възстановявания – системата CEREC™.

 

Тя се основава на технологията CAD/CAM (Computer – Aided Design/Computer – Aided Manufacturing) при изработването на керамични вставки, коронки, мостове, фасети и др. Но освен самия начин на проектиране и изработка, CEREC™ дава възможността всички тези процеси на подготовка, фрезоване и поставяне да се осъществят в един единствен ден.

Какво представлява CEREC™?

CEREC™ е модерна апаратура, която с помощта на CAD/CAM технологията, извършва компютърен дизайн и изработка на зъбното възстановяване, без необходимостта от вземане на класически отпечатък или дълъг период за изработване на съответното възстановяване.

 

CEREC™ директно снема „отпечатък“ в устата на пациента като сканира изпиления зъб чрез камера. На база снетите данни, системата подготвя триизмерен модел на протезното поле, а специалистът моделира бъдещата конструкция. След това възстановяването се изработва и оформя от керамично блокче, в специално създадена за целта машина, следвайки дизайна, зададен от CEREC™.

 

Накрая лекарят по дентална медицина може да положи финалните и фини щрихи върху получения продукт като нанесе специални бои, за да изглежда възстановяването по най-подходящия за пациента начин.

Какви са предимствата на технологията CEREC™?

Едно от основните предимства на използването на модерни технологии в денталната медицина е, че именно те позволяват на специалистите повече прецизност, а на пациентите – повече комфорт и по-щадящи манипулации. CEREC™ не е изключение, но с това идват и много други предимства.

  • Дигиталното снемане на отпечатък значително намалява риска от несъответствия в направеното възстановяване. Стандартните отпечатъци, освен неприятни за пациента, крият рискове от неточности и изменения при работата с тях – първо, на силиконовия материал за отпечатък и после, при гипсовото отливане на модела.
  • Дигитализирането на процеса подобрява не само точността на възстановяването, но и ускорява значително процесите по взимането на отпечатък и изработка. Процедурата по създаването на триизмерния CEREC™ модел и фрезоването от керамично блокче на една коронка, например, може да се извърши в рамките на едно единствено посещение на денталната клиника.
  • Прилагането на CEREC™ технологията също така означава щадяща и безболезнена процедура. Изпиляването на зъба е минимално инвазивно за пациента, като се премахват само стари възстановявания и/или кариозна маса. Освен това, керамичните блокчета за изработка на продукта са от биосъвместима керамика, която се приема най-добре от организма. Така CEREC™ не само предпазва здравите зъбни тъкани при изпиляването на лекувания зъб, но и предотвратява появата на нежелани реакции.
  • CEREC™ технологията дава гаранция за отлична здравина и естетика. Индивидуалното оцветяване на CEREC™ керамиката дава оптимална прилика с останалите зъби на пациента и съответно възможно най-добрия естетичен цялостен вид. Здравината и качеството на CEREC™ възстановяванията са съпоставими и превъзхождащи възстановяванията, изработени по конвенционалните методи.

Как протича един ден с поставяне на CEREC™ зъбно възстановяване?

Всичко започва с преглед-консултация в Amaya Dental Clinic, при което се установява нуждата за поставяне на съответното възстановяване, например коронка, и се обсъждат различните варианти, които биха били подходящи в конкретния случай. След прегледа, засегнатият зъб се изпилява и подготвя за 3D сканиране с CEREC™.

 

С помощта на камера се снема триизмерен дигитален отпечатък на зъба, за да се изготви съответния дизайн на коронката. След тази процедура, пациентът има свободно време например за чаша ароматно кафе, докато коронката се фрезова с помощта на създадения 3D CEREC™ модел. След фрезоването и гланцирането на конструкцията започва процесът по циментиране. След поставяне, не е нужно пациентът да се връща в клиниката за допълнителни манипулации.

 

Всички стъпки – от консултацията до циментирането отнемат около 3 часа и могат да сеизвършват в рамките на един ден.

 

Прецизността, комфорта и предоставянето на възможно най-добрите решения за нашите пациенти са основите на едно перфектно изпълнено лечение в нашата клиника. Използвайки високотехнологичните методи за модерно лечение, като CEREC™, ние сме сигурни, че даваме на нашите пациенти трайни, качествени и естетични резултати.

Не се колебайте да се свържете с експертите на Amaya Dental Clinic при нужда от план за лечение.

 

Направете първата крачка към мечтаната усмивка и запазете час за преглед!

Свързани статии

керамични фасети

Обновена усмивка – керамични фасети

Ако често прикривате усмивката си или пък сте спрели да се усмихвате, в наши дни за щастие има много начини, по които съвременната дентална медицина

Какво е бондинг и какви са неговите предимства

Иновативните методи са неразделна част от съвременното дентално лечение. Те решават едни от най-често срещаните предизвикателства пред денталните лекари, а именно времетраенето и страхът на