Как ортодонтът ти помага да имаш прави зъби и да постигнеш съвършена усмивка

Изпитваме искрена възхита към красивите и сияйни усмивки. Харесват ни изящно подредените зъби, от които произлиза и широкоизползвания израз холивудски усмивки. Погледите ни отиват право към тях и тайнo мечтаем за същите. Защото понякога не белотата на усмивката е причина за липса на увереност, а несъвършенствата, породени от изкривени зъби или неправилна захапка. Те предизвикват изменения в говора и дъвкателните функции, които от своя страна предизвикват смущение, липса на увереност и дискомфорт.

 

А всъщност решението е много лесно – достатъчно е да се обърнете към правилния ортодонт и заедно да намерите най-правилното лечение, за да създадете блестяща усмивка.

 

В следващите редове ще ви запознаем със същината на ортодонтското лечение, етапите му, видовете и резултатите, които можете да очаквате.

 

 1. Какво е ортодонтско лечение и за кого е подходящо
 2. Какви са последиците, ако не вземем мерки за изправяне на зъбите
 3. Ортодонтски услуги в AMAYA Dental Clinic
 4. Какво да очаквате от ортодонтско лечение с брекети?
 5. Иновативни методи за ортодонтско лечение
 6. Какво да очаквате от ортодонтско лечение с Invisalign®?
 7. Етапи на ортодонтското лечение

Какво е ортодонтско лечение и за кого е подходящо

Ортодонтията е част от стоматологията и е дентална наука свързана с диагностицирането, превенцията и коригирането на зъбно-челюстни отклонения. Целта на всяко лечение е да се постигне както красива усмивка, така и да се подобри дъвкателната фукция на пациента. Корекцията на зъбите е необходима не само за подобряване на естетиката, но и в някои случаи като превенция на пародонтални проблеми и загуба на зъби.

Ортодонското лечение се справя успешно със следните зъбно-челюстни деформации:

 • Струпване на зъби – наблюдава се при тясна челюст и представлява струпване на няколко зъба един върху друг
 • Изместена средна линия – когато при затворени челюсти се наблюдава разминаване в средните линии на горна и долна зъбна дъга
 • Дълбока или обратна захапка – когато има несъразмерност в разположението на горна и долна зъбна дъга
 • Отворена захапка – когато при затворени челюсти се наблюдават участъци в които зъбите нямат контакт по между си
 • Криви зъби – когато един или повече зъби са ротирани (завъртяни)
 • Наличие на разстояние между зъбите

Ортодонтското лечение е инвестиция в дългосрочен план ,която освен, че подобрява естетичния вид на усмивката, постига и далеч по-значими резултати, като : здрави зъби, правилен говор, захапка, правилно разпределено дъвкателно налягане върху всички зъби и намалява риска от развитието на бактериални инфекции и пародонтални заболявания.

Ортодонтското лечение ще ни помогне да постигнем:

 • Подобряване цялостния естетичен вид на усмивката
 • Подобряване на зъбното здраве в дългосрочен план
 • Лечение на неправилна захапка
 • Подобряване на дъвкателните функции
 • Предотвратяване на дългосрочно прекомерно износване или травма на зъбите
 • Подобряване на изразяването и отстраняване на говорни дефекти

Причините за зъбно-челюстни аномалии могат да бъдат:

 

Загуба на зъб – в резултат от травма или усложнение на кариес. При освобождаване на пространство между зъбите е възможно разместване на останалите зъби. Силно препоръчително е възстановяване на извадения зъб с имплант или мост, за да се избегне разместване. Ако тази стъпка не е предприета, то ортодонтията може да се справи с предизвикателството.

 

Пробив на мъдреци – те пробиват последни в зъбната дъга и при липса на място в челюстта избутват останалите зъби напред. Най-често се наблюдава разместване на долните резци. Това се предотвратява със своевременно изваждане на мъдреците при първи симптоми.
Зъби с неправилна форма, размер и ротация – при такава характеристика на зъбите неминуемо се наблюдават аномалии в захапката и съзъбието. Ортодонтията възвръща правилната позиция на зъбите и оформя зъбната дъга.

 

Бруксизъм – повишени дъвкателни натоварвания при скърцане и триене със зъби водят до абразия на зъбите и разместване.

 

Парадонтит (парадонтоза) – възпаление на тъканите, които поддържат зъбите в костта, в резултат на което зъбите губят опората си. Под действие на дъвкателните сили те променят позицията си и обикновено се наблюдава изместването им ветрилообразно напред.

 

Зъбен кариес на млечни зъби – неглижирането на кариеси на млечните зъби при деца води до неправилен пробив на постоянните зъби. Своевременното лечение на млечните зъби предотвратява този проблем.

 

Липса на зародиши на постоянни зъби – тази липса създава пространство в зъбната дъга, което се запълва от съседните зъби и в резултат се наблюдава асиметрия на съзъбието.

 

Генетични фактори – комбинацията от наследени по-широки или тесни зъби, и по-тясна или широка челюст може да доведе до струпване на зъбите и неправилно подреждане.

Бременност – по време на бременността се отделят хормони, които водят до разхлабване на съединителнотъканните връзки, което улеснява раждането. Когато родилката не приема достатъчно калций, той се извлича от костите и ги прави по-слабо минерализирани и меки. При действие на обичайните дъвкателни сили по време на бременността може да настъпи разместване на зъбите.

 

Вредни навици – продължителното упражняване на вредни навици, като смучене на пръст или биберон, могат да разместят зъбите.

Какви са последиците, ако не вземем мерки за изправяне на зъбите

Последиците за всеки един случай от изброените до момента са различни, както и времето им на развитие. Всеки казус е индивидуален, но можем да обобщим някои от тях.

 

При някои пациенти с дълбока или обратна захапка зъбите в двете челюсти не оклудират правилно и това е предпоставка за по-бързо уврежадане на пародонта, болки в ставите и мускулите на устата, а понякога и до говорни дефекти.

 

При Наличие на треми и диастеми – разстояния между предните и или между задните зъби

Когато в междузъбното пространство се задържа храна, това може да доведе до възпаление на венците, кървене, повишена чувствителност и образуване на кариеси на зъбите, парадонтит и потенциално води до общи здравословни проблеми.

При струпване на зъбите

Изправянето на кривите зъби освен естетична потребност за повечето пациенти, е и основополагаща за общото орално здраве. Ротираните и струпаните един върху друг зъби не могат да бъдат почистени добре. За да предотвратите развитието на бактериални инфекции почиствайте старателно, но и внимателно с интердентална четка, конец за зъби или орален иригатор.

Ортодонтски услуги в AMAYA Dental Clinic

В AMAYA Dental Clinic сме отдадени на здравата и перфектна усмивка. Нашите услуги, свързани с ортодонтското лечение, целят да диагностицират и излекуват зъбно-челюстните отклонения, сред които неправилно подредени зъби и непропорционално съотношение на зъбните дъги и челюсти. Те могат да се прилагат във всички възрасти, стремейки се да повишат качеството на живот на пациента.

Брекети

Брекетите в последните десетилетия се наложиха като основен стандарт в ортодонтията. Те могат да се поставят както на деца с постоянни зъби, така и на възрастни. Решават редица естетични и функционални проблеми, сред които подреждане на зъбите и корекция на захапката.

 

Брекетите са малки пластинки (от английски език “bracket”, скоба), които се залепват по външната или вътрешна страна на зъбите. Всички пластинки се обвързват в една обща система посредством ортодонтска дъга или метална нишка с точно определена форма и дължина. Тази система регулира посоката и ъгъла, под които трябва да се движи всеки зъб, за да се постигне пълноценен ефект от ортодонтското лечение.

 

Недостатък на лечението с брекети е повишеното задържане на храна по брекетите. За да се избегнете риска от кариес е необходимо зъбите да се измиват с четка и паста след всеки прием на храна.

Метални брекети

Металните брекети са сред най-популярни заради изключителната им здравина и достъпност. Поради своя по-малък размер се почистват по-лесно и не нарушават емайловата структура. Недостатъкът, който отбелязваме е, че са силно забележими от околните, което влияе върху увереността на пациентите и намалява мотивацията им за провеждане на пълноценно ортодонтско лечение.

Естетични брекети

Естетичните брекети изцяло се сливат с цвета на зъбите, не потъмняват с времето и създават чувство на комфорт у пациента. Този тип брекети могат да бъдат бели или напълно прозрачни (керамични, сапфирени, фиброгласни). За разлика от металните брекети, при естетичните са необходими по-големи пластинки, за да се осъществи задържането им към зъба.

Лингвални брекети

Лингвалните брекети се поставят от вътрешната страна на зъба, което ги прави напълно незабележими. Въпреки че обикновено са метални, при този тип брекети естетиката е много добра, но позицията им прави почистването на зъбите значително по-трудно.

Какво да очаквате от ортодонтско лечение с брекети?

Консултация

При първото посещение в денталния кабинет специалист от AMAYA Dental Clinic ще извърши детайлен профилактичен преглед. Ортодонтът се интересува от ежедневните ви навици и целите на бъдещото ортодонтско лечение. Заедно ще изясним и кои точно са те.

План

След направения профилактичен преглед се изготвя индивидуален план за лечение, спрямо очакванията, възможностите и желаните резултати.

Поставяне

В рамките на едно посещение ще поставим брекетите. Екипът ни ще даде подробни инструкции за поддръжката и правилната им хигиена.

Наблюдение

Проследяването на лечението е изключително важно за постигане на перфектни резултати. След поставяне на брекетите е необходимо посещение за наблюдение и профилактика. Те се провеждат на всеки 4-5 седмици.

Иновативни методи за ортодонтско лечение

Ние в AMAYA Dental Clinic предлагаме както традиционни методи за ортодонтско лечение, така и иновативни решения. Дилемата, пред която са поставени повечето пациенти е брекети или алайнери. Даваме повече яснота за изправянето на криви зъби с алайнери в следващите редове.

Invisalign®

Една от съвременните системи за правилно подреждане на зъбите са алайнери Invisalign®. Представлява прозрачна и удобна шина, подходяща за ортодонтски случаи при възрастни и деца със смесено съзъбие. Предимствата на алайнерите са революционни и ненадминати в сравнение с познатите досега ортодонтски методи на лечение.

 

Лечението с Invisalign е удобно, достъпно и високоефективно. Ползват се сменяеми шини, наречени алайнери, които перфектно пасват на позицията на зъбите и постепенно ги преместват до желаното положение. Всяка прозрачна шина се носи за период от 2 седмици, след което се заменя с нова, като по този начин се постига желания краен ефект. Средната продължителност на лечение е между 6 и 10 месеца в зависимост от сложността на случая. За сравнение, лечението с брекети често може да надмине 2 години.

Какво да очаквате от ортодонтско лечение с Invisalign®?

Консултация

Нашият екип ще изготви анализ на вашата усмивка, цялостното ви орално здраве и последващ план на лечение.

Моделиране

След това ще създадем 3D модел на вашето съзъбие във видео формат. Използва се 3D компютърна технология, която заснема първоначалното състояние на зъбите и виртуално се изготвя план за преместване на всеки от тях. По този план се създават серия от алайнери, които са персонализирани изцяло за вас и вашата желана усмивка.

Лечение

За най-добри резултати, лечението изисква носенето на алайнери между 17 и 22 часа на денонощие.

Наблюдение

Посещението на денталния кабинет е на всеки 6-8 седмици. В AMAYA Dental Clinic сме помислили и за пациентите, които живеят в чужбина или често пътуват – при тях прегледа може да се осъществи и онлайн.

Етапи на ортодонтското лечение

Ортодонтското лечение се състои от два етапа:

 • Активно лечение, в което се носят брекетите или алайнерите
 • Ретенционен период/ретенция – има за цел да запази постигнатите резултати в положението на зъбите, зъбните дъги и оклузията.

Методът и продължителността на ретенцията се определят от лекуващия лекар съобразно възрастта, хигиената, мотивацията на пациента, вида и тежестта на малоклузията, състоянието на съзъбието и пародонта, предстоящите дентални лечения, запазените вредни навици и други и се обсъжда с пациента. Не съществуват категорични научни доказателства кой ретенционен апарат е най-ефективен, както и какъв режим на носене осигурява най-добро задържане на положението на зъбите.

 

Тъй като всеки пациент е с индивидуален и специфичен случай, препоръчаните режим и продължителност на носене на ретенционните апарати се отбелязват в документацията на пациента. Препоръчва се лекуващият лекар да осигури наблюдение на ретенционните апарати за срок от поне 2 години. Отговорността за ретенционните апарати е на пациентите и те трябва да бъдат информирани за това. Право на пациента е да реши дали ще носи ретенционните апарати, или ще приеме риска от рецидив.

 

Лекуващият лекар информира пациента както преди, така и след активното лечение за важността на ретенционния период и за:

 • Риск от ортодонтски рецидив и възможността да се наложи релечение.
 • Грижите, които трябва да полага за ретенционните апарати – почистване, пазене от счупване или загубване и др.
 • Необходимите контролни прегледи. Отговорността на пациента е да потърси помощ възможно най-скоро при повреда или загуба на ретенционния апарат, тъй като амортизираните или счупени апарати не изпълняват пълноценно функциите си.

AMAYA Dental Clinic създава красивата, изящна усмивка, с която можете да се гордеете. Екипът ни притежава дългогодишен опит и прецизност, като комбинираме своите умения със съвременна апаратура, за да проектираме Вашата усмивка до последния детайл и да се уверим, че ще се влюбите в нея. Д-р Мария Янкова ще предложи най-подходящото ортодонтско лечение за вас и ще отговори на вашите индивидуални нужди.

 

Направете първата крачка към мечтаната усмивка и запазете час за преглед!

Свързани статии