14 съвета от естетичната стоматология за перфектно бели зъби и сияйна усмивка

Усмивката е нещо повече от израз на радост. Тя дава самочувствие, щастие, тя пленява, отваря врати и топли сърца. Емоциите, които споделяме чрез нея са най-съкровените, ценните и оставащи в съзнанието. Първото впечатление, първият разговор, първата бизнес среща, и дори първата искра при влюбване са моменти, за които се вълнуваме и полагаме старание. Те са взаимосвързани с редица усещания, но искрената и завладяваща усмивка е инструментът, който ще остави следа у хората и ни помага в комуникацията с тях.

 

Колкото и отдадени да бъдем във всяка ситуация има фактори, които биха повлияли на самочувствието, действията и решенията ни. Колко често сте спирали да показвате искрени емоции и радост поради незадоволителен цвят на зъбите, отчупен или липсващ зъб, неправилно подредени зъби и други естетични проблеми

 

Всички те не само понижават самооценката ни, но имат сериозно влияние върху здравето ни – пречат на захапката и говора, възпрепятстват нормалното хранене и са причината за появата на силна чувствителност.

 

За щастие, решения на всички тези проблеми има! Не е необходимо да прикривате усмивката си с ръка, да бъдете свенливи или да се лишавате от щастливите емоции с широка усмивка. Можете да се погрижите за белотата и сияйната си усмивка както в домашни условия, така и чрез достъпни и бързи процедури от естетичната стоматология.

Митове за избелване и грижа за зъбите

Всички сме чували за ползването на сода бикарбонат или активен въглен за избелване, но замисляли ли сте се дали това е най-ефективния и подходящ начин за постигане на истински задоволителни резултати?

 

Измиването и търкането на зъбите с неподходяща груба четка или силни абразиви, като содата и активният въглен, могат да наранят зъбния емайл, а това да доведе до повишена чувствителност, по-лесно полепване на замърсявания, оцветяване, развитие на бактериални инфекции и дори пародонтоза. Продължителното ползване на подобен тип способи не работи във ваша полза. С всяко следващо измиване и силно търкане емайлът се надрасква и изпилява, което намалява разстоянието от защитната обвивка до дентина. На практика, емайлът започва да прозира и цветът на усмивката ви ще се дължат на цвета на дентина, който от своя страна се характеризира с по-жълтеникав оттенък.

 

Подобни са ефектите и от друг „натурален“ метод – избелване с ябълков оцет. Той е високо киселинен продукт, при който прекомерната употреба може да повреди повърхностния слой на зъбите. Ето защо ние не препоръчваме тези методи за „избелване“ на зъбите.

 

Съветваме ви да бъдете внимателни в избора как да подобрите естетичния вид на усмивката ви, затова в тази статия събрахме 14 съвета от естетичната стоматология за перфектно бели зъби и сияйна усмивка без липсващи или повредени зъби.

 

Лесни практики и дентални методи за здрави зъби и сияйна усмивка

Различните естетични дентални услуги предлагат палитра от възможности за решение на проблемите свързани със сияйната ви усмивка. Ние знаем, че за никого не е приятно да прикрива недостатъците си и да върви с усещането, че всички погледи са върху тях. Не е необходимо да живеете с този дискомфорт. Можете да разчитате на щадящи практики в домашни условия, но и на иновациите в денталната медицина, като избирате между богато разнообразие от методи с бързи и мигновени резултати.

Не пропускайте профилактичните прегледи

Фундаментално правило за здрави зъби и сияйна усмивка е да не пропускате профилактичните прегледи при вашия стоматолог. Усвоете навика да посещавате денталния кабинет на всеки 6 месеца, за да сте сигурни, че нямате развиващи се незабелязано заболявания. Един навременен профилактичен преглед ще предотврати необходимостта от по-сложни интервенции и силна болка.

Отделяйте достатъчно време за хигиена на зъбите

Често хората остават с убеждението, че избелващите пасти за зъби и химикалите в тях са достатъчни за постигането на бяла и сияйна усмивка. На практика пастата не е достатъчен способ за постигането на тази цел. Необходимо е да отделите продължително време и да вложите старание в процеса. В допълнение, за да поддържате белотата на усмивката си, измиването на зъбите трябва да бъде минимум два пъти дневно с мека четка и подходяща паста за зъби.

Избягвайте оцветяващи зъбите храни и напитки

Списъкът с храни и напитки, които оцветяват зъбите е дълъг, но тези, за които трябва да внимавате и са най-често консумирани са кафето, червеното вино, плодовите сокове, тъмните горски плодове, соевият сос и цигарите. Уверете се, че изброените са в контакт със зъбите ви за максимално кратко време и по възможност използвайте сламка за напитките. За да предотвратите налепите, минималното усилие, което ще ви помогне да запазите сияйната си усмивка е изплакването на устата с вода веднага след консумацията им. Измивайте зъбите по възможност до 1 час след приема на оцветяващи храни и напитки.

Консумирайте свежи плодове и зеленчуци

Консумацията на свежи плодове и зеленчуци е добре както за тялото ви, така и за зъбите. Дъвченето им спомага отстраняването на плаката, която съдържа вредни микроорганизми, развиващи бактериални инфекции. Ананасът например, е чудесен плод, с който можете да направите избелването вкусно и приятно. В него се съдържа ензимът бромелаин, за който е научно доказано, че спомага избелващия процес. Други плодове, на които можете да се насладите, докато избелвате зъбите си са ягодите, папаята, динята и ябълките.

Приемайте храни богати на калций

Както вече споменахме, емайлът е този повърхностен слой, който прикрива естествения жълт цвят на дентина. За да подкрепите структурата му, да го запазите здрав и бял е силно препоръчително да консумирате храни с високо съдържание на калций. Млякото, сиренето, кашкавалът, тофуто, семената, бобовите и зърнени храни, броколите и сьомгата са храни богати на калций и много други полезни вещества. Включвайте ги по-често в хранителния си режим.

Намалете приема на сладки и шоколадови изделия

Редовният прием на сладки и шоколадови изделия води до развитието на бактерии от семейството на стрептококите. Те са основният виновник за натрупването на плака и заболяване на венците, познато като гингивит, както и появата на кариеси по зъбите. Добре е след приема на сладки изделия да изплаквате устата. Използвайте подходяща четка, конец за зъби или вода за уста, когато основното измиване не е възможно.

Избелване на зъби

За постигане на по-бял цвят на вашите зъби уверено можете да изберете професионално избелване на зъби. Кабинетното избелване на зъби е най-доброто и бързо решение за сияйна усмивка. Процедурата е неинвазивна и безвредна, а резултатът може да бъде постигнат в рамките на 15 до 20 минути. Мигновеният ефект и бързина са благодарение на висококонцентрираният водороден пероксид, който има мощно и бързо окислително действие. Професионалните дентални пособия при тази процедура предпазват венците и устните от силно окисляване и правят процедурата безопасна за вас.

Избелване на зъби в домашни условия

Можете да поддържате белотата на вашите зъби и да удължите ефекта от професионално избелване с подходящи шини за домашни условия. Тях можете да закупите както готови, така и направени индивидуално за вас от зъботехника ви. Имайте предвид, че употребата им е съгласно предписание и препоръки от стоматолог. Не прибягвайте до крайни методи за избелване, които могат да наранят емайла на зъбите ви или да повишат тяхната чувствителност. Доверете се на вашия дентален специалист.

Поставяне на фасети

Поставянето на фасети е дентална услуга, на която можете да разчитате, ако търсите безболезнена корекция на предните зъби или прикритие на нежелано оцветяване, което не може да бъде отстранено с обикновено избелване на зъбите. Структурата на усмивката, в това число неправилна форма на зъбите, изкривявания или разстояния между тях, може да бъде коригирана чрез поставяне на фасети. Най-често употребявания материал за този метод е литиев дисиликат, който много точно имитира вътрешната структура, текстура и анатомия на естествените зъби. За фасетите се счита, че са толкова здрави, че могат да защитят и укрепят зъбите от счупвания.

Възстановяване на красивата усмивка със зъбни коронки

При силно разрушени, счупени или изгубени зъби подходящото решение за вас би било също и поставянето на зъбна коронка. Тази манипулация би възстановила естетиката на усмивката без да е необходимо да се подлагате на по-сложни процедури. Коронката покрива зъба, възвръща неговата здравина и предпазва структурата му. В резултат вие ще се радвате отново на своята сияйна и здрава усмивка. Може да избирате между различни видове зъбни коронки:

  • Керамични зъбни коронки – наричани още порцеланови, се изработват най-често от литиево-дисиликатна керамика. Този материал възпроизвежда особеностите на зъба като прозрачност и цвят и е предпочитано решение, когато търсите естетика и жизненост на усмивката.
  • Циркониеви зъбни коронки – изработват се от циркониев диоксид, който се отличава с изключителна здравина, устойчивост и естетичност. Циркониевите зъбни коронки не причиняват алергични реакции и не позволяват задържане на бактериална плака.
  • Металокерамични зъбни коронки – изработват се от метална основа за здравина и стабилност, и повърхностен слой керамика за постигане на натурална естетика. Този вариант за зъбна коронка е най-често използван в денталната практика заради оптималното съотношение между цена, качество и издръжливост.

Бондинг

Бондингът е подходяща дентална процедура, когато имате нужда от козметична корекция на усмивката ви или малки недостатъци. Процедурата представлява поставяне на композит върху проблемния зъб, който коригира несъвършенства като разстояние между зъбите, нарушена форма, цвят или малки отчупвания. Материалът позволява лесно моделиране и решението на проблема може да приключи само с едно посещение при стоматолога. Бондингът е подходящ за корекции както върху един зъб, така и по цялата зъбна редица.

Поставяне на зъбни мостове

Поставянето на зъбни мостове се налага в случаите, в които липсва един или няколко зъба и това пречи на храненето ви, понижава самочувствието или желанието да продължавате да се усмихвате широко. На практика, зъбният мост запълва пространството между собствени ви зъби. По този начин има правилно разпределяне на дъвкателното налягане между зъбите. Вашият стоматолог ще ви предложи два вида зъбен мост – циркониев и металокерамичен. Който и да изберете, крайният резултат ще е натурална естетика на усмивката ви, здравина и устойчивост, на които можете да разчитате.

Поставяне на зъбни импланти

Зъбните импланти са най-естественият начин за възстановяване на липсващите зъби и техните корени. Изработени от биологично съвместими материали, те се имплантират в костта, която постепенно обхваща импланта и прави така, че той да стои здраво на мястото си. Поставянето на импланти спестява изпиляването на съседни зъби и премахва необходимостта от носенето на подвижни протези. Имплантите функционират като естествените зъби и техният живот надхвърля живота на естествените зъби.

Доверете се на специалистите

Стремежът към сияйна усмивка и постигането ѝ е изключително лесна и приятна задача, когато насреща стои екипът от професионалисти на AMAYA Dental Clinic. След комплексно диагностициране и индивидуален подход към всеки пациент, ние ще ви предложим най-доброто лечение, съобразено с нуждите и желанията ви.

 

AMAYA Dental Clinic използва иновативно решение за абсолютен мониторинг на състоянието на зъбите ви чрез дигитално заснемане с услугата Digital Smile Design. Мисията е уверена усмивка, проектирана на 3D модел след измерване на всеки детайл, всеки милиметър и всяко движение на вашите зъби, венци, устни и челюст. Всичко това ще ви вдъхне сигурност във взимането на информирано решение за последващото ви лечение.

 

Направете първата крачка към мечтаната усмивка и запазете час за преглед при професионалистите на AMAYA Dental Clinic!

Свързани статии