Всичко за зъбните импланти: как да възстановим усмивката си и да се почувстваме уверени

Какво по-удовлетворяващо чувство от сигурността и комфорта на здравата усмивка? Но има ситуации, в които целостта е нарушена поради силно разрушени или изгубени зъби. Това води до функционални изменения, които притъпяват самочувствието и увереността. За щастие, тези ситуации не са нито страшни, нито непоправими.

 

Денталната медицина се развива с бързи темпове, благодарение на съвременните технологии. Имплантологията е една от сферите на модерната стоматология. Тя предлага изключително надеждни дългосрочни решения, подобряващи цялостната визия и дъвкателна функция на пациента.

 

Макар и денталните импланти да са най-щадящият план за лечение за възстановяване на различни дефекти на зъбните редици, имплантирането буди притеснения в пациентите.

 

Зададохме ключови въпроси за целия процес на лечение със зъбни импланти, от какво представляват те, до предимствата им и недостатъците, на експерт в оралната хирургия – д-р Василена Иванова, част от екипа на Amaya Dental Clinic. Тя отговаря в детайл кога имплантологията е приложима, кога не е, и какви са факторите при планиране на този тип манипулация. Открийте вашите отговори в статията по-долу и не отлагайте лечението на вашата сияйна усмивка.

 

  1. Какво представляват зъбните импланти?
  2. Какви са видовете импланти и видовете имплантиране?
  3. Какво е медицинското приложение на зъбните импланти?
  4. Какви са факторите при планиране поставянето на зъбните импланти?
  5. Кога се поставят имплантите при екстракция на зъби?
  6. Какви са етапите на лечение със зъбни импланти?
  7. Какви са предимствата и недостатъците на лечението със зъбни импланти?
  8. Съществуват ли рискове при лечението със зъбни импланти?
  9. Какъв е периода на прирастване на денталните импланти?
  10. Какво решение предлагат специалистите в AMAYA Dental Clinic?

Какво представляват зъбните импланти?

Зъбните импланти са най-съвършеният заместител на липсващи зъби. Съвременните дентални импланти се използват успешно повече от 40 години. Денталият имплант представлява титаниев винт, който се поставя в костта по хирургичен път. Материалът, от който е изработен импланта е титаниева сплав, която е биологично поносим материал,съвместим с човешкото тяло. Имплантологичното лечение е едно от най-прогнозируемите и успеваемостта му е между 96% и 98%. Върху импланта се поставят дентални протезни конструкции – корони, мостове, протези.

Какви са видовете импланти и видовете имплантиране?

Имплантологичното лечение започва с консултация, при която се вземат данни за здравословното състояние на пациента, извършва се клинично изследване на устната кухина. В допълнение се назначава и рентгенологично изследване – 3D, на което се визуализират челюстите и анатомичните структури, които ще бъдат в непосредствена близост до имплантите.

 

Хирургичната манипулация най-често се извършва в два етапа.

 

През първият етап се поставя денталният имплант в челюстната кост на мястото на липсващят зъб или зъби. Приемането на импланта от организма е свързано с биологичен процес, означаван като остеоинтеграция – изграждане на връзка между импланта и костта. Този процес изисква период от 4-6 месеца.

 

След оздравителния период следва вторият етап, при който защитния винт на импланта се заменя с метална капачка (надстройка). Върху нея в зъботехническата лаборатория, ще бъде изработена коронка, мост или протеза. Целта ѝ е да задържи коронката, имитираща естествения зъб.

 

Какво е медицинското приложение на зъбните импланти?

Загубата на един или повече зъби дава отражение върху нормалното хранене, качество на живот и самочувствието на пациентие. Липсата на зъби от своя страна води и до стопяване (атрофия) на поддържащата челюстна кост поради липса на дъвкателна стимулация и зъбоподдържащ апарат. В последствие, се променя не само усмивката ви, но и профила на лицето, карайки го да изглежда преждевременно състарено.

 

Основното приложение на денталните импланти включва възстановяване на нормалната дъвкателна функция, поддържане на зъбни протезни конструкции и намаляване на костната атрофия. Денталните импланти могат да се използват както за решение на конкретен проблем с един зъб, така и при липса на няколко съседни зъба, частично или пълно обеззъбяване на пациента.

Какви са факторите при планиране поставянето на зъбните импланти?

Факторите, които се взимат под внимание при планиране на процедура за поставяне на дентални импланти включват здравословното състояние на пациента, локалното здравословно състояние на устната кухина, зъбния статус. В допълнение се назначават рентгенови изследвания с цел оценка на количеството и качеството на челюстните кости, съседните зъби и анатомични структури.

 

Трябва да се има предвид, че имплантите не са универсално решение и има някои предпоставки, които изключват поставянето им или увеличават риска от неуспешно имплантиране. Пациентите трябва да бъдат подробно запознати с тях, като се вземе предвив именно тяхното здравословно състояние.

 

Кога се поставят имплантите при екстракция на зъби?

Има различни подходи при поставянето на дентални импланти след изваждането на зъба. Те включват – поставяне на дентален имплант непосредствено след изваждане на зъба. Този вариант е най- привлекателен за пациента, тъй като съкращава времето за лечение. Трябва да се вземе под внимание, че той не е подходящ за всички зъби и при всички случаи.

 

Други подходи включват – поставяне на импланти до 3 седмици след изваждане на зъба – след зарастване на меките тъкани или класическия подход, при който имплнта се поставя на мястото на липсващия зъб след 4-6 месеца след изваждането му.

 

Изборът на правилен и успешен план на лечение е индивидуален и трябва да бъде съобразен с конкретния случаи, така че рисковете от неуспех да бъдат сведени до минимум.

Какви са етапите на лечение със зъбни импланти?

Поставянето на имплантите може да премине през една или две хирургични манипулации.

 

При двуетапното поставяне, импланта се поставя така че меките тъкани зарастват отгоре и в последствие е необходимо след периода на остеоинтеграция той да бъде разкрит и покревната му капачка да се замени с нова – гингивоформер.

 

При едноетапното поставяне, втората процедура не се провежда – импланта оставя с гингивоформер при поставянето му.

 

Изборът на подход зависи от възможността да се избере най-добрия вариант за реконструкция на меките тъкани около липсващия зъб, както и от количеството и качеството та костта.

Какви са предимствата и недостатъците на лечението със зъбни импланти?

Денталните импланти възстановяват дъвкателната функция и имат предимството, че при поставянето и натоварването им не се засягат съседни здрави зъбни структури. Имплантите са дълготрайно и надеждно решение при липса на зъби. С подходяща грижа и поддръжка, могат да издържат дълъг период от време. Добре планираните импланти имат преживяемост, сравнима и дори по-дълга от останалите опции за замяна на зъби. Тъй като имплантите са закотвени в челюстната кост, те осигуряват комфорт по време на хранене и подпомагат запазването на обема на костните структури.

 

Недостатъците на денталните импланти включват на първо място необходимостта от хирургична манипулация за поставянето им. В някои случаи поради силно изразената атрофия на обеззъбения участък са необходими и допълнителни процедури по присаждане на кост преди поставянето на денталния имплант. Те удължават времето на имплантологичното лечение и оскъпяват процедурите.

Съществуват ли рискове при лечението със зъбни импланти?

Безспорно зъбните импланти са най-съвременния начин от технологична гледна точка, но не са универсално решение и има рискове, с които е важно пациентите да са добре запознати.

 

Сред най- честите причини за неуспешно имплантологично лечение са недобро предварително планиране на случая, неподходящ подбор на имплант или протезна конструкция, инфекция, нередовна поддръжка и занемарена орална хигиена. Опитът показва, че от ключово значение за дълготрайността е добрата оценка на състоянието на костта и правилната конструкция за протезиране на зъбите върху имплантите с правилно разпределение на натоварването върху тях и зъбите.

Какъв е периода на прирастване на денталните импланти?

Денталният имплант се счита за стабилен в зависимост от качеството на връзката, която е осъществена между него и челюстната кост. Този биологичен процес се означава като остеоинтеграция (лат. osseus “костен” и “integrate” прирастване,връзка). Натоварването на импланта по време на този процес може да доведе до движение на импланта и в последствие до отпадането му. Счита се, че е необходим период от 3-6 месеца за прозеса на интеграция, след което върху имплантите могат да се поставят зъби. Времето на “прирастване” на импланта не е контсатна величина и зависи от редиця фактори, сред които – плътността на костта, дизаина и размера на импланта, хирургичната техника.

Какво решение предлагат специалистите в AMAYA Dental Clinic?

Най- голямото предимство на екипа в Амайя е, че предлагаме цялостни решения за пациентите. Предоставяме обстоен план на лечение, който е съгласуван с техните нужди и очаквания. Всички случаи, при които е необходима професионалната намеса на повече от един доктор се обсъждат и разглеждат внимателно с цел поставяне на точни диагнози, предпоставки за правилни и дългосрочни решения по отношение на оралното здраве и комфорт на пациента.

 

AMAYA Dental Clinic създава красивата, изящна усмивка, с която можете да се гордеете. Екипът ни притежава дългогодишен опит и прецизност, като комбинираме своите умения със съвременна апаратура, за да проектираме Вашата усмивка до последния детайл и да се уверим, че ще се влюбите в нея. Д-р Василена Иванова ще предложи най-подходящото лечение за вас и ще отговори на вашите индивидуални нужди.

 

Направете първата крачка към мечтаната усмивка и запазете час за преглед!

Свързани статии